• ב"ה ימות המשיח!
  • ז' שבט התשפ"ה (05.02.2025) פרשת בשלח

משיח בחזקת או בודאי - הרמב"ם ביד החזקה או באגרת תימן

הגדרת הרמב"ם של "בחזקת משיח" שצריך לבדוק אותו האם הוא ממשיך בפעולותיו להבאת הגאולה עד בניין בית המקדש וקיבוץ ישראל, לעומת הגישה החדשה של הרבי שליט"א מלך המשיח, שניתן להגדיר "משיח בודאי" לפי פסיקת רבנים ונבואה
משיח בחזקת או בודאי - הרמב"ם ביד החזקה או באגרת תימן
הישארו מעודכנים בסטטוסים של אתר הגאולה

פסיקת הרבנים ומשיח ודאי

הגישה המסורתית לפי הרמב”ם:

הרמב”ם בהלכות מלכים מתאר שני שלבים בתהליך זיהויו של מלך המשיח:

בחזקת משיח: אם אדם עומד בקריטריונים הראשוניים, כמו כפיית כל ישראל ללכת בדרך התורה ולחימה במלחמות ה', הוא מוגדר “בחזקת משיח”. בשלב זה, עדיין אין ודאות מוחלטת שהוא המשיח.
משיח בוודאי: אם הוא משלים את כל הפעולות הנדרשות, כמו בניית בית המקדש וקיבוץ נדחי ישראל, אז מתברר בוודאות שהוא המלך המשיח.
לפי גישה זו, המשיחיות נבחנת לאורך תהליך הגאולה, כשהוודאות מגיעה רק לאחר השלמת כלל הפעולות.


הגישה החדשה (בהתאם לדברי הרבי שליט”א מלך המשיח):
גישה זו מדגישה שייתכן לזהות את המשיח כמשיח בודאי כבר בשלבים מוקדמים, עוד לפני השלמת הפעולות, בהתבסס על גורמים נוספים:

1.פסיקת רבנים: אם גדולי ישראל פוסקים שאדם מסוים עונה על גדרי המשיח לפי הרמב”ם, הדבר מהווה ראיה חזקה על משיחיותו.

2. נבואה ורוח הקודש: אם אותו אדם מתגלה גם כבעל רוח הקודש או כנביא, והנבואות שלו מתבררות כנכונות, הרי זה מסיר כל ספק שהוא המשיח. במקרה כזה, יש ודאות שהוא זה שישלים את כל פעולות המשיח, ואין צורך להמתין עד לסיום התהליך כדי להכיר במשיחיותו, והנבואה שמתגלה אצלו היא הקדמת משיח.

3. נבואה על בית המקדש: הרבי שליט”א מלך המשיח מסביר בצורה הלכתית ונבואית שבית המקדש השלישי יירד מלמעלה, כמצוין בריבוי מקורות מדרשיים. הרמב”ם אמנם מתאר את בניין המקדש בידי אדם, אך הוא מתייחס למבנה ביניים בצורת בית המקדש השני, ולא למקדש העתיד המתואר ביחזקאל. הרבי מרחיב ומבסס על פי גמרות, מפרשים ומדרשים שבית המקדש השלישי יתגלה תחילה על בניין 770 בניו יורק, כי שם – בברוקלין ניו יורק נמצא המשיח ומחכה לגאול את ישראל, ומשם יעבור בית המקדש למקומו בירושלים. זה כולל גם נבואות לגבי תחיית המתים של משה ואהרן, שיבואו בגופם לפסוק הלכות וללמד את הכהנים את עבודת בית המקדש.

בית המקדש מברזל: בשיחתו המוגהת לפרשת ויחי תשנ"ב, הרבי שליט"א מלך המשיח מביא חידוש מהותי שעיקר בניינו של בית המקדש השלישי יהיה מברזל. חידוש זה עומד בניגוד למסורת ההלכתית הידועה, המבוססת על הרמב"ם ופוסקים נוספים, לפיה אסור לבנות את בית המקדש מברזל. עם זאת, חידוש זה, המבוסס על נבואה ומקורות תורניים, מדגיש את האופי האלוקי והניסי של בית המקדש השלישי, שירד מהשמים באופן ניסי ולא כבתי המקדש שקדמו לו שנבנו בידי אדם.

5. "משה ואהרן עמהם": בגשמיות כפשוטו: הרבי שליט”א מלך המשיח מבאר בשיחת י"ב תמוז תשמ"ז כי תחיית המתים תתחיל מתחיית המתים של משה ואהרן שיקומו לתחיה טהורים, ויתחילו מיד את עבודת בית המקדש, כולל הדרכת הכהנים בפסיקת הלכות וביצוע עבודת הקודש. גם חידוש זה מדגים את השוני המהותי בין הגישה המסורתית לבין הגישה הנבואית.

להסברים הלכתיים אלו (מס 2-5 לעיל) יש להתייחס גם כנבואה שחייבת להתקיים, היות שאמירת הנבואה עצמה פועלת את המשכת הענין למטה בארץ, ונבואה לטובה אינה חוזרת ריקם. במילא, כבר עכשיו יודעים שהוא יסיים את בניין בית המקדש השלישי וקיבוץ נדחי ישראל. 

 
ההבדל המרכזי:
בגישה המסורתית, ישנה בחינה מתמשכת אם המשיח ממשיך להתקדם בפעולות הבאת הגאולה והוודאות מגיעה רק בסוף. לעומת זאת, בגישה זו, זיהוי המשיח יכול להיות ודאי כבר בשלב הראשוני של “יכוף” ו“מלחמות”, בהתבסס על נבואה ופסיקת רבנים. הדבר מבטל את הצורך בבדיקות נוספות לאורך שלבי הגאולה.


השלכה לדורנו:
בהתאם לדברי הרבי מליובאוויטש שליט”א, פסיקה על אדם שהוא המשיח בשילוב היותו בעל נבואה ורוח הקודש  מובילה למסקנה ברורה: הוא המשיח בוודאות. הנבואה, לפיה הוא ישלים את כל פעולות הגאולה (בניית בית המקדש השלישי שיתגלה בבית מדרשו שבניו יורק ומשם יעבור לירושלים כו'), מאפשרת לראות בו משיח ודאי כבר בשלב הראשון, ומחייבת אותנו להכיר במשיחיותו.

הרבי שליט”א מלך המשיח מסביר שבית המקדש ייבנה בגשמיות, אך יירד מלמעלה. הבנה זו מבוססת על מקורות הלכתיים ומדרשיים ומחזקת את ההכרה בנבואתו ובוודאות משיחיותו. כל אלו מצביעים על כך שהרבי שליט”א הוא המשיח, שכבר כעת אנו בטוחים שיביא את הגאולה השלמה.

סיפורה של מהפכה - תקנת לימוד הרמב״ם

תגובות

הוספת תגובה חדשה

בתהליך...