זמן ההדלקת הנרות: זמן הדלקת נרות החנוכה לכתחילה הוא בשקיעת השמש, ומי שלא מספיק יכול להדליק לאחר מכן, כל זמן שישנם אנשים בחוץ או בבית. בשעת הדחק ניתן להדליק בברכה החל משעה בערך לפני השקיעה, אך לא לפני כן. בכל מקרה צריך שיהיה בנרות כמות מספקת שידלקו לפחות חצי שעה אחרי השקיעה.
מקום ההדלקה: בעניין זה ישנם מנהגים שונים, יש שמדליקים על פתח הבית מבחוץ, ויש שמדליקים על אדן החלון. למנהגנ חב"ד, מדליקים את החנוכיה על פתח אחד החדרים בבית (רצוי בחדר שאוכלים בו).
יש להעמיד את החנוכיה בחלל הפתח ממש מול המזוזה (כדי לקיים "מזוזה מימין ונר חנוכה משמאל"), ובמקום הצורך, ניתן להצמיד את החנוכייה למשקוף של אחד החדרים בצד שמאל (מקסימום מרחק 8 ס"מ מהפתח).
סדר ההדלקה: את הנר הראשון מדליקים בצד ימין, ובימים הבאים מוסיפים בכל יום נר נוסף בצד השמאלי של הנר הראשון, ומדליקים משמאל לימין (מהנר החדש). הנרות צריכים לדלוק לפחות 50 דקות (לפי מנהג חב"ד, אבל מן הדין מספיק 30 דקות).
אכילה לפני ההדלקה: מותר לאכול מזונות (עד כביצה) או פירות לפני ההדלקה, ואם יש מי שמזכיר על ההדלקה אפשר גם ליטול ידיים.
סדר ההדלקה בערב שבת: מתפללים מנחה לפני הדלקת נרות חנוכה. כיון שמדליקים את נרות חנוכה לפני נרות שבת, יש לשים יותר שמן (או נרות גדולים) – כדי שידלקו לפחות 70 דקות.
צריך להזדרז עם הכנת החנוכייה וכו' שלא להגיע לחשש חילול שבת ח"ו. המעוניין לטלטל בשבת את הכסא שעליו החנוכייה (לאחר שיכבו הנרות כמובן) צריך לשים ספר או לחם וכד' על הכסא מערב שבת.
בדיעבד, גם אם האשה הדליקה כבר נרות שבת, הבעל יכול להדליק נרות חנוכה עד השקיעה.
סדר ההדלקה במוצאי שבת: סדר הדלקת נרות במוצ"ש בבית הכנסת הוא: לאחר ערבית מדליקים נרות, ולאחר מכן הבדלה. הסדר בבית: הבדלה, נר חנוכה, ואחר כך אומרים ויתן לך.
האם אשה יכולה לברך על הדלקת חנוכיה: אישה שבעלה או אביה מדליק בבית אינה מברכת, אך אם אין מי שמדליק עבורה, עליה להדליק ולברך.
האם חייבים לחכות ליד הנרות: למנהג חב"ד צריך לחכות חצי שעה לפחות. מי שצריך לצאת לפני כן, טוב שיעמיד שומר או שומרת שישגיחו חצי שעה.
האם מותר לברך בכל חנות: באופן כללי, הסיבה שאפשר להדליק חנוכייה בברכה גם אחרי שהמוכר מדליק בבית, הוא על דרך שמדליקים חנוכייה בבית הכנסת בברכה בגלל "פרסומי ניסא" ולכן ניתן לברך גם בכל מקום שיש עשרה.
ולכן ניתן להדליק בברכה בכל חנות שיש עשרה במקום (ויש המקילים לברך גם אם יודעים שיעברו שם עשרה בחצי שעה הקרובה), או שיש שם מישהו שלא מדליק במקום אחר. באם לא – מדליקים בלי ברכה.
ראוי גם להזכיר לאנשים, שכל אחד ידליק גם כן לעצמו בבית.
חנוכה בגאולה: הגאון רבי יוסף חיים מבגדד ('בן איש חי') כותב: "הנס שעושים בנר חנוכה אינו נוהג אחר ביאת המשיח, דאין מדליקים נר חנוכה עוד".
מנגד, הרמב"ן כותב כי נרות חנוכה לא יתבטלו לעולם. כמוהו סוברים פוסקים נוספים, וזו גם דעת הרבי שליט"א מליובאוויטש מלך המשיח.
חג שמח
יחי אדוננו מורנו ורבינו מלך המשיח לעולם ועד
תגובות