כחלק מתיאור קריעת ים סוף מובא הפסוק: "והמים להם חומה מימינם ומשמאלם". המדרש מסביר כי חומות המים מימין ומשמאל מסמלות שתי זכויות עתידיות שבזכותן ניצלו בני ישראל בנס קריעת הים: 'מימינם' – התורה שהם עתידים לקבל, 'ומשמאלם' – התפילות שהם עתידים לשאת.
התורה והתפילה נקראות 'ימין' ו'שמאל' משום שהן מבטאות נטיות מנוגדות של הנפש – קרתנות שכלית מול חמימות לבבית. כל אדם נוטה מטבעו לכיוון אחד יותר מאשר לכיוון השני, אולם את הקדוש-ברוך-הוא יש לעבוד לא רק לפי נטיות הנפש, אלא צריכים להתמסר אליו לגמרי, גם בתחומים שאיננו נוטים אליהם מטבענו.
מי שמצליח להתעלות מעל המחסום האישי ולבצע את רצון השם גם בדרכים שלא עולות בקנה אחד עם תכונותיו הטבעיות – מוכיח כי הוא מסור לעבודת הבורא מעל לדרך הטבע. מי שנוהג כך ראוי שגם הקדוש-ברוך-הוא ינהג עמו מעל לטבע. וזו אפוא המשמעות של עמידת החומות מימין ומשמאל. הן סימלו כי בני ישראל עוד יעבדו את השם מעל לדרך הטבע ולכן הם ראויים להינצל למעלה מדרך הטבע.
קריעת ים סוף הייתה ההשלמה של תהליך יציאת מצרים. המשמעות הרוחנית של יציאת מצרים היא התעלות מעל למיצרים וההגבלות שבנפש – וזה בדיוק גם התוכן הרוחני של קריעת ים סוף.
אנחנו מזכירים בתפילות מדי יום את יציאת מצרים ומחוייבים להמשיך לממש בכל יום את יציאת מצרים הרוחנית – להתעלות מעל למחסומים שנקרים בדרכנו בעבודת השם. כך נזכה שהגילוי האלוקי הגדול שאירע בקריעת הים יחזור על עצמו פעם נוספת – בגאולה השלמה, והפעם – בשונה מהפעם הראשונה – הוא לא יהיה זמני, אלא בר קיום לנצח.
(ע״פ לקוטי שיחות חלק ג)
תגובות