הלכות פסח הן מרובות ביותר. לכן שלושים יום לפני הפסח כבר מתחילים לעסוק בהלכות פסח. יש לעיין היטב בספרי הפוסקים בכל עניין, ובכל שאלה וספק יש להתייעץ עם פוסק הוראה מוסמך.
במהלך חודש ניסן מברכים את ברכת האילנות על אילנות מאכל מלבלבים. זו ברכה שמברכים פעם אחת בשנה כשרואים פריחה של עצי פירות מאכל (הברכה נמצאת בסידורים).
לפני החג יש מנהג קדוש וחשוב של קמחא דפסחא, שמסייעים לעניים ונזקקים שצריכים עזרה לחג. ישנם יהודים שמתקשים לסגור את החודש ואין להם כסף לקנות את מצרכי החג. אנשים רבים משקיעים אלפי שקלים בקניות לחג ומהדרים בדברים רבים, אך כאשר עוזרים למיעוטי היכולת, נותנים כמה שקלים וחושבים שסידרו בכך לאותם נזקקים את כל החג. וכי כעת אותם אנשים יוכלו לקנות מצות עבודת יד מהודרות במאות שקלים? וכי יוכלו לקנות בשר לחג? הרי ההוצאות כל כך מרובות וזה קשה מאוד למי שאין לו.
לכן צריך לתת ביד רחבה כדי שגם אלו שאין להם יזכו לחגוג ולשמוח, ישבעו וירגישו בני חורין. וזה גם מה שאנו אומרים בליל הסדר, "הא לחמא עניא", שפותחים את הדלת ומכריזים שכל מי שאין לו יבוא אלינו ויאכל.
דיני הכשרת כלים הם מרובים ובכל כלי הדין משתנה על פי החומר ממנו הוא מורכב, צורת השימוש שלו וכדומה. באופן כללי, כדאי תמיד שיהיו כלים חדשים ומיוחדים לפסח, זה גם מוסיף בכבוד החג שיש כלים מיוחדים לחג, וגם חוסך הרבה שאלות ובעיות שיכולים להיות אם לא עושים הכשרת כלים נכון.
חשוב לקנות אך ורק מוצרי מזון עם הכשר מיוחד וברור לפסח וראוי להימנע מכל ספק. ישנם מקומות המוכרים מוצרי מזון בתפזורת (כמו למשל תבלינים ואגוזים במשקל) ולפעמים עלול להגיע לשם חמץ מהעוברים ושבים. פיצוחים קלויים מכילים לרוב חמץ, שקולים אותם עם קמח.
צריך לדעת שישנם הרבה מאוד מאכלים שמכילים חמץ שכלל לא היינו משערים בדעתנו. פעם היו לוקחים שלשה מוצרים ויוצרים מאכל. אבל היום שהכול תעשייתי, מכניסים בכל מאכל פשוט מאות רכיבים. חומרים משמרים שיעמידו אותו לאורך זמן, חומרי טעם וריח, חומרי צבע וכדומה. לכן חשוב לשים לב שאנו יודעים שהמוצרים אכן כשרים לפסח. אם אין חותמת ברורה של ועד כשרות מהודר, אין להשתמש במוצר בפסח.
חמץ בפסח אסור גם בהנאה ולא רק באכילה. לכן אם יש לאדם בעלי חיים שעליו להאכיל אותם, צריך הכשר לפסח. הדבר מצוי ביותר באוכל לדגים שמעורב בו חמץ או במזון לכלבים, תרנגולים וכו’. אפשר להשיג אוכל כשר לפסח (למשל תולעים לדגים במקום האוכל הרגיל) או שאפשר להאכיל באוכל שונה במהלך הפסח (כמו למשל לתת מעט קמח מצה לדגים ושאריות מזון לכלבים).
מכירת חמץ: ישראל שברשותו חמץ בפסח, עובר בכל רגע ורגע על איסור "בל יראה ובל ימצא". לכן, בנוסף לבדיקת וביעור החמץ, וכן ביטול החמץ, גם עושים את הרב לשליח למכירת החמץ לגוי.
הרבי שליט"א מלך המשיח מבקש לפרסם על דבר "מכירת החמץ", שיש בכך זיכוי הרבים והסרת מכשול.
זמן מכירת החמץ בשנה זו: עד יום שישי י"ג ניסן בבוקר, ורצוי לא לחכות לרגע האחרון.
יחי אדוננו מורנו ורבינו מלך המשיח לעולם ועד.
הרב מנחם הכהן כהן, רב קהילת חב"ד בית מנחם באר שבע, ומרבני מכון הלכה חב"ד
תגובות