רופאים מאשימים: "חולי קורונה בבית החולים וולפסון הוזנחו - ומתו"
"מחלקת מונשמים ריקה מאחיות, מדי חמצן תקולים ומסכני חיים, ומטופלים שזועקים שעות לעזרה - ואין עונה" • באופן חסר תקדים התייצבו 9 רופאים ממחלקת הקורונה בוולפסון בפני ההנהלה, ואמרו: ככה - אי אפשר להמשיך • "מקווים שייערך תחקיר אמיתי בעקבות התלונות"
רן רזניק ישראל היום, 25.10
חשיפה: רופאים מעלים טענות קשות, שלפיהן בגלל מחדלים וטעויות בטיפול הרפואי והסיעודי - נפטרו חולי קורונה במצב קשה ומונשמים שאושפזו בבית החולים הממשלתי וולפסון בחולון. מדובר בתלונות חסרות תקדים במערכת הבריאות, שהגישו רופאים במחלקה פנימית ו' והועלו בשבוע שעבר, בין השאר, בפני מנהלת בית החולים ד"ר ענת אנגל.
עוד נטען כי חולים סבלו מהזנחה קשה לאחר שזעקו במשך שעות לעזרה, ולא באו לטפל בהם. לצד אלו, עלו תלונות בנוגע למחסור חמור בציוד רפואי לאחיות ולרופאים, אשר פוגע קשה במטופלים במחלקת הקורונה וביחידת טיפול נמרץ לקורונה.
התלונות החריגות הועלו ביום שני שעבר, בפגישה יוצאת דופן עם מנהלת בית החולים ד"ר ענת אנגל, שאליה הגיעו ביוזמתם המלאה תשעה מרופאי ורופאות המחלקה, מומחים ומתמחים כאחד. הרופאים הגיעו ביחד, ספונטנית, למנהלת בית החולים, וללשכתה הוכנסו שני רופאים שהעלו את הבעיות הרבות במחלקת הקורונה, כפי שהועלו וסוכמו על ידם בפגישתם המשותפת, עוד לפני שהגיעו לד"ר אנגל.
התלונות הועלו גם בשורה של מכתבים שהעבירו בשבוע האחרון שניים מרופאי המחלקה להנהלת בית החולים, לסגנית המנהלת ד"ר איריס קלירס , ולד"ר דורון מנחמי, מנהל מחלקה פנימית ו', שאחראית כיום על מחלקת הקורונה בבית החולים.
במכתב חסר תקדים לד"ר אנגל התריע רופא מפנימית ו' כי "המכתב לא בא להאשים, חלילה, אף אחד מאנשי הצוות הרפואי או הסיעודי או כוחות העזר שעובדים בפרך, פשוטו כמשמעו, ועושים עבודת קודש - אלא נועד פשוט להציג מציאות עגומה של צוות רפואי מסור, שידיו כבולות והוא נאלץ להגיע יום־יום לעבודה בידיעה שכנראה גם היום מישהו ייפגע או ימות, מכיוון שלא הספקנו לזהות את המצוקה שלו בזמן או שלא היו לנו הציוד והאמצעים לספק לו את הטיפול הרפואי הראוי לו".
הרופא מציין כי כל הנקודות העולות במכתב, "לא נכתבו על דעתי בלבד, אלא מדובר בנקודות שהועלו על ידי רופאים רבים במחלקה - בכירים ומתמחים כאחד - וקיימת הסכמה גורפת לגביהן. הם בחרו, לצערי, לא להיחשף מחשש להתנכלות או לסיום עבודתם על ידי הנהלת בית החולים, שלא מבינה שמכתב זה אינו מנסה לחתור תחתיה - אלא להעלות נושא לסדר היום על מנת שנוכל למצוא יחד פתרון מהיר למצב הבלתי אפשרי הזה. כולי תקווה שהמכתב ייפול על אוזניים קשובות, ושיבוצע תחקיר אמיתי ורציני שיבדוק את הבעיות ואל לנו לשכוח באיזה מקצוע אנו עוסקים ומי הם האנשים שנושאים אלינו את עיניהם לקבל עזרה ושמים בידנו את חייהם מתוך אמונה שכנדרש לכך, נדע לעשות את הבחירה הנכונה, קשה ככל שתהיה".
"סובלים מכאבים שעות"
במכתב מתריע הרופא על "מחסור חמור בכוח אדם" ומציין כי "קיימות שעות רבות מאוד לאורך כל היום שבהן לא נמצא איש בחדר המונשמים, שמוגדר כמחלקה לטיפול נמרץ, ואיש אינו משגיח על מכשירי ההנשמה. בזמן זה הניטור של החולים מבוצע אך ורק מתוך חדר חיצוני באמצעות מצלמות וידאו ומעקב אחר מוניטורים, שפעמים רבות מתנתקים או לא מחוברים, ואי אפשר לראות את מדדי ההנשמה דרך המצלמות. אמנם מגיע רופא טיפול נמרץ ל'סיבוב בוקר' ומבצע מעבר קצר על המטופלים, אולם אין זה מספיק מכיוון שמדובר במטופלים שמצבם מחמיר בקלות, וכמעט לא עובר יום שבו אנו לא נתקלים בחולה עם רמה נמוכה של חמצן בדם (סטורציה נמוכה), שמונשם עם מדדי הנשמה לא מתאימים במשך שעות רבות - מבלי שאיש שם לב לכך".
מטופלים בוכים וצועקים במחלקה
הרופא התלונן כי "כמעט אין יום שלא נכנסים למחלקה ושומעים מטופל צועק ובוכה במשך שעות, משום שלדבריו הוא רועד מקור ורק מבקש שמיכה, או מטופלת שזועקת מכאבים כי הושכבה בתנוחה לא נוחה ורק צריכה עזרה בשינוי תנוחה. מובן שבזמן שהצוות הסיעודי בתוך המחלקה, איש מהם אינו מתעלם מהמטופלים, אולם לאור העובדה שבמשך שעות המחלקה עומדת ריקה, וגם כשיש צוות במחלקה הוא מצומצם ביותר ויכול לתת מענה רק למספר קטן של אנשים בזמן נתון - יש מטופלים רבים שמוצאים את עצמם סובלים מכאבים או מקור במשך שעות רבות ללא קבלת עזרה".
הרופא התריע כי "קיים צורך דחוף בתגבור הצוות הסיעודי במחלקה הקורונה, שקורס תחת הנטל, פשוטו כמשמעו. הצוות מורכב מאחים ומאחיות ממחלקות שונות, שלמרביתם אין ניסיון בטיפול בחולי קורונה ולפני כן לא התבקשו לטפל במספר כה רב של מטופלים בו בזמן. רוב מוחלט של הצוות הסיעודי עושה עבודה מדהימה ונותן מעצמו מעל ומעבר, אולם המצב הנוכחי, שבו אין מספיק כוח אדם והם נזרקו למים מהר מדי ללא הכנה מספקת, לצד העובדה שהם לא רגילים לעבוד ביחד - מקשה עליהם לבצע את הנדרש בצורה יעילה. כתוצאה מכך, נגרמות טעויות רבות ואיכות הטיפול נפגעת".
"אם רק היה שם רופא"
הרופא כתב עוד על "מקרה שאירע לי אישית באחת התורנויות כאשר מצבו של מטופל הידרדר, וממדי לחץ הדם והדופק שלו ירדו מסיבה שנראתה בלתי מובנת. התברר כי הוא סובל מבעיה רפואית חמורה והיה כפסע ממש מהמוות. לאחר שלא מצאתי איש במחלקה, התקשרתי וביקשתי מהאחות האחראית להכניס מישהו בדחיפות על מנת לחבר את המטופל לעירוי. רק לאחר כמעט שעה וחצי ממתן ההודעה על הצורך בטיפול הדחוף - נכנס אח למחלקה שחיבר אותו ברגע האחרון לעירוי, ולמרבה המזל נמנע מותו של המטופל באותו הלילה".
הרופא התריע בתלונתו עוד כי במחלקת הקורונה "יש מקרים שבהם חולים סיעודיים ודמנטיים נקשרים בידיהם לזמן מוגבל, על מנת למנוע מהם לפגוע בעצמם או לתלוש קתטר או עירוי שאליו הם מחוברים. לאחר הטיפול הם אמורים להיות מותרים בחזרה - אך לדאבוני הרב, בשל מחסור בכוח אדם ונוכחות צוות במחלקה, מטופלים רבים מושארים לעיתים כשהם קשורים במשך שעות ארוכות, ואף ימים שלמים, ללא כל סיבה מוצדקת".
במכתב מתריע הרופא גם על מחסור ברופאים תורנים במחלקת הקורונה ומדגיש כי "לפני שבוע קיבלנו הודעה שמעתה יישאר רק תורן אחד, ולא שניים כפי שהיה עד עכשיו, שיהיה אחראי גם למחלקה וגם למחלקת טיפול נמרץ לקורונה. זאת, נוסף על הרופא המרדים התורן במחלקה שנותן במקביל מענה גם לחדר המיון קורונה, והוגדר לנו כי תפקידו לסייע אך ורק בעת אירועים של החייאה ולא בעבודה השוטפת במחלקה, ואך הוזהרתי ש'לא לסמוך על הרופאים המרדימים בקביעת פרמטרים של הנשמה בחולי קורונה מכיוון שהם אינם מנוסים בהנשמת חולים מסוג זה'".
20 ימי אשפוז מיותרים
כמו כן, מתריע הרופא על "בעיה חמורה בתקינות מדדי הסטורציה (רמת החמצן בדם) ובעיה נוספת שבגלל מחסור בכוח אדם, במקרים רבים מדידת רמת החמצן בדם נעשית על ידי כוח עזר שאינו מיומן בביצוע הבדיקה ואינו יודע להעריך אם התוצאה שמתקבלת הגיונית ומתאימה למראה הקליני של המטופל. היו מטופלים רבים גם שהושארו ללא סיבה להשלים 20 ימי אשפוז במחלקת הקורונה, אף על פי שהיו במצב מצוין לאורך כל האשפוז. בכמה מקרים מטופלים אף כמעט הונשמו בטעות, לאחר שמד הסטורציה התקול הראה ערכים נמוכים מאוד, ורק במזל אחד הרופאים שהיה נוכח במקום וחשד שמשהו לא תקין, הביא מד אחר ועלה על הטעות".
שורת מחדלים וכשלים
תלונות מזעזעות אלה מצטרפות לתלונות על שורה ארוכה של מחדלים וכשלים חמורים מאוד שהביאו, לפי התלונה, למותם של חולי קורונה - כפי שעלה בתחילת יוני השנה בבדיקה פנימית של הטיפול בחולים אלה, שריכז ד"ר אריה סורוקסקי, מנהל המחלקה לטיפול נמרץ כללי בוולפסון בחולון.
כפי שנחשף ב"ישראל היום", בשבועות האחרונים מתנהלת במשרדי הבריאות והמשפטים ואצל מבקר המדינה בדיקה של תלונות על אי־סדרים מצד הנהלת בית החולים ועמותת הידידים של בית החולים, בנוגע לטיפול בתרומות - ובכלל זה התרומות שניתנו והושגו במיוחד לטיפול בחולי הקורונה. הבדיקה עודנה נמשכת.
תגובות