ממשלת ישראל, בראשות ראש הממשלה בנימין נתניהו, שוקלת לחדש את הסיוע ההומניטרי לעזה, כחלק ממדיניות שנועדה להפחית את הלחץ הבינלאומי ולקדם משא ומתן לשחרור חטופים. ההחלטה, שטרם אושרה סופית, עוררה סערה ציבורית ותגובות חריפות מצד גורמים שטוענים כי המהלך יחזק את שלטון חמאס ויסכן את ביטחון ישראל.
לפי דיווחים, שר הביטחון ישראל כץ הצהיר כי ישראל בוחנת חלוקת סיוע הומניטרי באמצעות חברות אזרחיות, במטרה להבטיח שהסיוע לא יגיע לידי חמאס. זאת, לאחר שחודש וחצי של הפסקת הסיוע הובילו ללחץ פנימי בעזה, כולל הפגנות נדירות נגד חמאס וקשיים בשליטת הארגון באוכלוסייה. עם זאת, גורמים במערכת הביטחון טוענים כי חידוש הסיוע עשוי להקל על משא ומתן לשחרור 59 החטופים שנותרו בידי חמאס, מתוכם 32 המוגדרים כמתים הי"ד.
ההחלטה מגיעה על רקע לחץ מצד ממשל טראמפ, שדורש מישראל להראות מחויבות הומניטרית כדי לשמור על תמיכה צבאית. מאז תחילת המלחמה באוקטובר 2023, ישראל נקטה מדיניות של הגבלת סיוע לעזה, כאמצעי לחץ על חמאס לשחרור חטופים. עם זאת, הפסקת הסיוע במרץ 2025 הובילה לביקורת בינלאומית חריפה, כולל האשמות על "רעב כנשק" מצד ארגוני זכויות אדם.
ההודעה על כוונה לחדש את הסיוע עוררה זעם בקרב חלקים בציבור הישראלי, שרואים בכך כניעה לחמאס. בפוסטים ברשת, משתמשים האשימו את הממשלה בתבוסתנות. אחד המשתמשים כתב: "חידוש הסיוע הוא הודאה בתבוסה מוחלטת. עדיף לעצור את הלחימה ולשחרר חטופים מאשר להציל את חמאס". אחרים טענו כי הממשלה מפרה הבטחות קודמות, כפי שכתב משתמש: "הבטחתם שמו"מ יתנהל רק תחת אש וללא סיוע. זו חרפה!".
גורמים פוליטיים ימניים, כולל חברי כנסת הביעו התנגדות נחרצת: "כל טיפת סיוע שתיכנס לעזה תשמש את חמאס להמשיך את שלטונו. אסור לתת להם נשימה!" גם משפחות החטופים חלוקות: חלקן תומכות בסיוע כחלק מעסקה, בעוד אחרות טוענות כי זה יאריך את השבי.
ידועה דעתו של הרבי שליט"א מלך משיח, בדבר האיזור לניהול מו"מ עם הערבים, דבר המוביל לקריסת תפיסת הביטחון של ישראל ולסיכון מוכסר לחיי יהודים. לצערנו, הממשלה ממשיכה, פעם אחר פעם, לפעול בניגוד גמור לדעתו, למרות התצאות העגומות כתוצאת ממעשיה הנוכחים.
אמנם גורמים בממשלה טוענים כי הסיוע יחודש רק תחת פיקוח קפדני, כדי למנוע מחמאס להשתמש בו. עם זאת, המתנגדים מזהירים כי כל סיוע, גם אם מופנה לאזרחים, יאפשר לחמאס להמשיך לשלוט. השאלה המרכזית היא האם ישראל תצליח לאזן בין הלחץ הבינלאומי לצורך להחליש את חמאס, או שתיתפס כמי שוויתרה על הזדמנות היסטורית, בדומה למכה שלא הונחתה במלוא עוצמתה.
תגובות