• ב"ה ימות המשיח!
  • כ' חשון התשפ"ה (21.11.2024) פרשת חיי שרה

פרשנות / האם ישראל התקפלה בצפון כמו לפני מלחמת יום כיפור?

כולנו שואלים את עצמנו, כיצד יתכן שנתניהו התקפל מול הלחץ האמריקני ולא יצא למתקפה מקדימה? לצערנו, זה מזכיר את המצב ערב מלחמת יום הכיפורים - כאשר הצבא דרש לתקוף מכת מנע את מצרים וסוריה, וראש הממשלה ושר הבטחון חששו מתגובת ארה"ב לכך - ומנעו את המתקפה. הפרשן אבישי איפרגון בטור על המצב בצפון
האם ישראל התקפלה בצפון כמו לפני מלחמת יום כיפור?
גבול הצפון (צילום: דובר צה"ל)
הישארו מעודכנים בסטטוסים של אתר הגאולה

כמה מילים על המצב בצפון:

כעת כבר די ידוע - אחרי הרבה הדלפות - שכמה ימים לאחר תחילת המלחמה, התלבט קבינט המלחמה האם להנחית מכת מנע על חיזבאללה. גלנט היה בעד ולחץ על כך חזק מאוד. נתניהו וגנץ הכריעו נגד, ככל הנראה בעיקר בגלל שארה"ב לחצה מאוד על ישראל שלא לעשות זאת.

במפורש ובבירור - הלחץ האמריקני היה כבד מאוד על ישראל, שלא לפגוע בחיזבאללה, על מנת ש"לא להרחיב את העימות", וזה היה הגורם המרכזי בהחלטה לא לצאת לקרב מול חיזבאללה.

הלחץ הזה נמשך גם עכשיו.

חיזבאללה עצמו מתבונן היטב במאורעות בעזה, ואם ישראל אכן תכריע את החמאס, ולא תפסיק באמצע את המהלך - זה ירתיע גם אותו.

נכון לעכשיו, חיזבאללה שואף להראות שהוא שותף בלחימה, אולם הוא נמנע מהכרזת מלחמה מליאה. חיזבאללה שיגר עד עכשיו לעבר ישראל מעל 200 טילי נ"ט, 35 רקטות בורקאן כבדות משקל (בעלות רש"ק של מאות ק"ג!), מאות רבות של רקטות, ומעל 10 כלי טיס מתאבדים (אחד מהם רצח היום את לוחם המילואים - זו הפעם הראשונה שכטב"ם מתאבד של חיזבאללה מצליח כך לפגוע בחיילים).

כרגע, לאור העובדה שחלק גדול מעוצמת צה"ל נמצאת בעזה, גם מערכת הבטחון מעדיפה, לעת עתה, לא לפתוח במהלך צבאי בצפון, אבל אין ספק שנערכים לכך.גנץ אמר אתמול: "אם העולם לא ירחיק את חיזבאללה - ישראל תעשה זאת".

בצה"ל מציבים לכך יעד - תוך חודשיים צריך להגיע להרחקת חיזבאללה מהגבול, כאשר היעד הרשמי הוא הרחקה מעבר לנהר הליטאני, 

אולם, יתכן שבפועל בצה"ל יסתפקו גם בהרחקה קטנה יותר, שתרחיק את חיזבאללה מיכולת לשגר טילי נ"ט לעבר יישובי ומוצבי הצפון - דהיינו הרחקה של לפחות 5-7 ק"מ מהגבול. זה יהיה הקו האדום, שלדעתי עליו לא יתפשרו.

המשא ומתן על כך כבר החל, והוא נמשך ביחד עם תקיפות של צה"ל שמחסל שלב אחרי שלב את מוצבי כח רדואן, לאחר שכבר חיסל את 100 עמדות התצפית שלו.

מי שכרגע מנהלות את המשא ומתן הן ארה"ב וצרפת. ארה"ב דורשת מישראל לתת יותר זמן להצלחת המשא ומתן (דהיינו יותר מחודשיים). היועץ לבטחון לאומי של ארה"ב שהיה בשבוע שעבר בישראל, העלה את הדרישה הזו, וביחד עם זאת אמר לקבינט, שאם המשא ומתן יכשל, ארה"ב תאפשר לישראל לצאת למתקפה נגד חיזבאללה.

ועדיין, כולנו שואלים את עצמנו, כיצד יתכן שנתניהו התקפל מול הלחץ האמריקני ולא יצא למתקפה מקדימה?

לצערנו, זה מזכיר את המצב ערב מלחמת יום הכיפורים - כאשר הצבא דרש לתקוף מכת מנע את מצרים וסוריה, וראש הממשלה ושר הבטחון חששו מתגובת ארה"ב לכך - ומנעו את המתקפה.

וגם עכשיו, האם הקבינט שלנו יכנע לדרישה האמריקנית ויתן למשא ומתן להתארך, כאשר לא ברור עד מתי הוא יתארך, ובינתיים, כמאה אלף מתושבי הצפון מפונים מבתיהם, ומדי יום חיזבאללה מפציץ את יישובי ומוצבי הצפון, וכבר הרג חיילים ואזרחים רבים?

גם בביקור של היועץ לבטחון לאומי בשבוע שעבר, דווח שהוא "נזף" בישראל על תקיפות שביצעה נגד תשתיות של צבא לבנון (שתומך בחיזבאללה)!

נכון לעכשיו, צה"ל מגביר בימים אלו את האימונים בצפון, במסגרת תכנית "זמן יקר" - שמטרתה להעלות את כשירות הצבא - בפרט של לוחמי המילואים - למהלך צבאי נרחב מול חיזבאללה.

נדגיש:

זה לא אומר שיש בוודאות מלחמה בפתח. משום שישראל מפעילה כעת מנופי לחץ דיפלומטיים, כלכליים, במשולב עם תקיפות מוגבלות, ואיומים חריפים - ויתכן שכל זה אכן יביא להרחקה המינימלית שהזכרתי לעיל (של 5-7 ק"מ מהגבול).

נכון לעכשיו, הלחץ הזה של ישראל הולך ומתגבר, ונקווה שיניב פירות, גם בלי מלחמה גדולה בצפון.

אם הלחץ לא יניב פירות בחודשים הקרובים - אזי ישראל תצא ככל הנראה למבצע נרחב. 

גם אז, לעניות דעתי, יתכן שלא יהיה מדובר במלחמה מליאה, אלא במבצע נרחב להרחקה מהגבול - וזאת ע"י השמדת כל המוצבים והתשתיות של חיזבאללה, שנמצאים בקרבת הגבול.

בנוסף לכך, יש היערכות בצה"ל ל"תרחישי הסלמה" - שבמסגרתם חיזבאללה ירצה אולי להתערב בשבועות הקרובים, על מנת להציל את חמאס מקריסה מוחלטת. אם חיזבאללה יעשה את הטעות הגדולה הזו, אזי צה"ל יצא למבצע נרחב מאוד, שירסק את יכולות התקיפה של חיזבאללה לשנים ארוכות.

שלשה חטופים נהרגו בשוגג מאש צה"ל בעזה

אסור לעצור עד למיטוט חיזבאללה

תגובות

הוספת תגובה חדשה

בתהליך...