ההשפלה הייתה נוראית. השבויים שהוגלו מיהודה החרבה, השאירו מאחוריהם את מקום המקדש חרב בידי הרומאים צמאי הדם, אשר הובילו את העבדים מיהודה לרחובות רומי המנצחת. את פועלו הרם בניצחון על יהודה, ביקש להנציח הצורר טיטוס בשער מיוחד שנבנה לכבודו, עליו חרוטים עד היום דמויות השבויים המובלים, כשהם נושאים מנורת זהב על גביהם.
אלא, שבתוך כל זאת, הצליחו הרומאים להגניב טעות חמורה, אשר תשפיע עמוקות על דורות רבים - המנורה שנחרתה עם קנים עגולים, שלא היתה המנורה הקדושה אלא (כנראה) אחת מעשרות מנורות שהוצבו בבית המקדש (כמתואר בנביא) ומאז חדר ציור המנורה, בעלת הקנים העגולים גם לתוככי עם ישראל, המשתמשים בצורה זו בטעות, ומניחים אשר זו היתה צורת המנורה בבית המקדש.
פרשתנו הנפתחת בתיאור הדלקת המנורה, מזכירה לנו שוב, את המאבק סביב צורתה האמיתית של המנורה שהיתה בבית המקדש, ובה נחזה תיכף ומיד ממש, כפי שקבעו גדולי ישראל מכל הדורות.
ראשית יש לציין לציורו המפורסם בכתב ידו של הרמב"ם, בו הוא מצייר את המנורה בקווים ישרים. הרמב"ם - גדול פוסקי הדורות קובע הלכה למעשה כי זו היא צורתה של המנורה, וכפי שכותב על ציור זה בנו, רבי אברהם, אשר בציורו זה התכוון אביו לקבע את צורת המנורה. הדברים גם מתאימים לביאורו של רש"י בתיאור מעשה המנורה בפרשת תרומה, על המילים: "וששה קנים יוצאים מצידיה" - "לכאן ולכאן באלכסון".
אך, למרות כל זאת, התבליט בראש שער טיטוס, הנציח את הצורה הלא נכונה, והסמל עם מנורת הקנים העגולים עשה את דרכו לתוככי סמלי עם ישראל במהלך הדורות.
עד לקריאתו של הרבי שליט"א מלך המשיח בשנת תשמ"ב (82') אז, לאחר שנחשף כתב ידו של הרמב"ם, קרא הוא לעקור מהשורש את הטעות הרומאית ולהוציאה מעם ישראל. את הסמל עם הקנים העגולים המייצג את הגלותיות והחושך, יש להחליף בדמות המנורה בעלת הקנים הישרים - המייצגים את הסמל האמיתי של עם ישראל, כפי שהיה במשכן, בבית המקדש הראשון והשני וכפי שיהיה תיכף ומיד ממש גם בבית המקדש השלישי.
ואכן, בעקבות קריאתו של הרבי שליט"א מלך המשיח, התחולל שינוי עצום בקרב עם ישראל, סמל הגלות הולך ונעלם ומצד שני רבים יותר מבינים כיצד היתה נראית באמת מנורת הזהב בבית המקדש. אלא שגם כיום עדיין יש צורך בהסברה ובחינוך ללמד את צורתה המקורית והאמיתית של המנורה, כחלק מלימוד עניני הגאולה ובית המקדש.
סקרים חדשים שהתפרסמו השבוע מצביעים על מגמה עמוקה של התחזקות בקרב עם ישראל, רוב הצעירים היהודים מצהירים של הקפדה על שמירת השבת, רבים לובשים ציצית בגאון, וגם ההתחזקות בצניעות בקרב בנות ישראל הפכה לתופעה שכיחה. על ימי מלחמת ששת הימים אמר הרבי שליט"א מלך המשיח כי נשמע אז תקיעת השופר לעורר את עם ישראל וכי היינו צריכים לנצל את שעת הכושר, ובוודאי שכך גם היום, יש לנצל את שעת הרצון, ולפעול את הבאת הגאולה האמיתית והשלימה תיכף ומיד ממש.
תגובות