• ב"ה ימות המשיח!
  • כ"ז סיון התשפ"ד (03.07.2024) פרשת קורח

השגרירות עוברת לירושלים?

אחרי דחיית העברת השגרירות לירושלים ע"י נתניהו כפי שדווח בתקשורת, באה משלחת הקונגרס מארה"ב לבחון באופן רציני את אפשרות ההעברה.
השגרירות עוברת לירושלים?
עדכונים שוטפים בערוץ הגאולה בטלגרם

האם הרעיון להעביר את השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים מתקדם לקראת מימוש? משלחת רשמית של הקונגרס האמריקני נחתה אתמול בערב בישראל לביקור של 24 שעות, על מנת לבחון את הסוגיה מקרוב.

מקורות: כתבי "ישראל היום", וד"ר מקס סינגר (ירושלים - וושינגטון) מ"מרכז בגין סאדאת למחקרים אסטרטגיים".

מדובר במשלחת מטעם ועדת המשנה לביטחון לאומי בבית הנבחרים, בראשותו של יו"ר הוועדה חבר הקונגרס רון דה סנטיס וחבר הקונגרס דניס רוס. המשלחת מגיעה לבחון בשטח את העתקת השגרירות לירושלים, וכמובן להבין את ההשלכות וההיבטים הפוליטיים של מהלך דרמטי זה. חברי המשלחת צפויים להיפגש היום עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ועם מנהיגים נוספים המעורבים בנושא, וכן לבקר באתרים פוטנציאליים שבהם יהיה אפשר למקם את השגרירות. נוסף על כך, תקבל המשלחת סקירה היסטורית ייחודית על אודות המציאות הפוליטית של ירושלים בעבר ובהווה מפי חבר הכנסת יהודה גליק (הליכוד). בסיום הביקור תשוב המשלחת לארה"ב עם מרבית הפרטים ומסקנות מגובשות, שיאפשרו להם לעדכן את הממשל בוושינגטון ואת הקונגרס.
אין תאריכים, יש כוונה
הנשיא האמריקני דונלד טראמפ הצהיר לאורך קמפיין הבחירות שלו על כוונתו להעביר את השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים. גם מי שצפוי להתמנות לשגריר ארה"ב בישראל, דיוויד פרידמן, הצהיר בעבר כי הוא אינו מתכוון להתגורר בבית השגריר האמריקני בהרצליה ומחפש חלופה בבירת ישראל. "אחזק את הקשר האמיץ בין שתי מדינותינו משגרירות ארה"ב בבירת ישראל - ירושלים", אמר פרידמן בדצמבר האחרון.
סוגיית העברת השגרירות עלתה גם בפגישתם הראשונה של ראש הממשלה נתניהו ונשיא ארה"ב טראמפ, שהתקיימה לפני שבועיים. במהלך מסיבת העיתונאים של השניים בבית הלבן נשאל הנשיא ה־45 על אודות העברת השגרירות. אמנם בתשובה לשאלת הכתבים לא ניתנו תאריכים מדויקים או לוח זמנים, אך הנשיא האמריקני אמר כי "בעניין השגרירות, אמרתי שאני תומך בהעברתה לירושלים". ראש הממשלה נתניהו, מצידו, אמר כי "הוא בודק את הנושא ביסודיות אבל שמע את דעתנו שהיא חד־משמעית. הוא רוצה זמן לבחון את הנושא".
העוינות בעולם הערבי
ההצהרות על העברת השגרירות האמריקנית לירושלים אמנם התקבלו בישראל בברכה, בייחוד בקרב מפלגות הימין, אך נראה שבעולם הערבי לא אהבו את ההתבטאויות הללו. עוד בטרם נפגשו ראש הממשלה נתניהו והנשיא ה־45, אמרו מנהיגים ערבים עלאק "מתונים" דוגמת עבדאללה מלך ירדן, נשיא מצרים עבד אל־פתח א־סיסי וסלמאן מלך סעודיה כי מהלך שכזה, בעת הנוכחית, עלול להיות הרסני ליציבות האזור ולחידוש תהליך השלום בפרט. הם אף איימו בפיצוץ המשך המגעים.
באופן לא מפתיע, גם יו"ר הרשות הפלשתינית אבו מאזן תקף בתחילת החודש שעבר את היוזמה להעברת השגרירות בפגישתו עם נשיא צרפת פרנסואה הולנד. "זה ירחיק את הפתרון", טען.

= = =

ד"ר מקס סינגר, עמית מחקר בכיר במרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים ומייסד שותף של מכון הדסון בוושינגטון, פירסם כתבת מחקר על העברת השגרירות

SNGR2

על חשיבות העברת השגרירות לירושלים, פירסם ד"ר סינגר בנובמבר 2016,  את הכתבה הבאה ב"מרכז בגין סאדאת", וכעת, לקראת ביקור משלחת הקונגרס, "מרכז בגין סאדאת" פירסם שוב את הכתבה.

תקציר: העברת שגרירות ארה"ב מתל אביב לירושלים תהיה דוגמה טובה לסוג שינוי המדיניות הנדרש בוושינגטון עליו דיבר הנשיא הנבחר דונלד טראמפ. יתרה מכך, פעולה זו עשויה לסמן אסטרטגיה אמריקנית חדשה להשגת שלום ישראלי-פלסטיני: אמירת האמת.

מחלקת המדינה האמריקנית, אשר תמיד התנגדה להעברת שגרירות ארה"ב בישראל מתל אביב לירושלים, מבינה היטב כי כל הסכם שלום בין ישראל לבין הפלסטינים ישאיר לפחות את מערב ירושלים כבירת ישראל וחלק ממדינת ישראל הריבונית. אם כן, מדוע בכל זאת תמליץ מחלקת המדינה לנשיא הנבחר שלא למלא את הבטחתו להעביר את השגרירות?

העברת השגרירות לבירת ישראל תעורר כעס ערבי נגד ארה"ב ותוביל למחאה שעשויה להפוך לאלימה. ממסד מדיניות החוץ מבקש למנוע תוצאה זו ולהגן על מעמדה של ארה"ב כ"מתווך הוגן". לכן ארה"ב ממשיכה להתעקש שמכיוון שמעמדה הסופי של ירושלים יכול להיקבע רק בהסכם בין ישראל לבין הפלסטינים, לא יהיה זה הגון מצד ארה"ב "להשפיע" על התוצאה באמצעות מעשה הננקט לפי האמת שבירת ישראל היא ירושלים.

זוהי דוגמה מושלמת לסוג של תקינות פוליטית ממסדית הנתפסת לקטנות, כנגדה יוצא הקמפיין של טראמפ. העברת השגרירות לירושלים היא פעולה בעלוּת נמוכה שאותה יוכל לבצע ברגע כניסתו לתפקיד, ואחד משינויי המדיניות הקלים והמהירים שיוכל ליישם. הקונסוליה האמריקנית החדשה בירושלים נבנתה עם מאפייני אבטחה ברמת שגרירות, כך שניתן להתחיל במהלך כמעט מיידית, בלא שתיגרם כל פגיעה לתביעה הפלסטינית על מזרח ירושלים.

התעקשות מחלקת המדינה על הפיקציה הדיפלומטית שאף חלק מירושלים אינו חלק ממדינת ישראל מסייעת לשמר את התקווה הפלסטינית שביום מן הימים תיאלץ ישראל לוותר על בירתה ושישראל כמדינה יהודית, עצמאית ודמוקרטית תיכחד.

תקווה פלסטינית זו הינה המכשול העיקרי לשלום. הפלסטינים יוכלו להגיע לשלום רק כאשר החברה שלהם - ואולי העולם הערבי שהיא מהווה חלק ממנו - תגיע להבנה כי לחץ בין-לאומי לעולם לא יוכל לאלץ את ישראל להשלים עם חורבן עצמי. אחת הדרכים הטובות ביותר בה ארה"ב יכולה להוכיח שהיא לא תסכים להרס ישראל בידי הפלסטינים היא הפסקת ההתעלמות של וושינגטון משקרים בוטים של הפלסטינים החותרים נגד השלום.

ישנה דרך אחרת בה אסטרטגיה אמריקנית של אמירת אמת יכולה לעודד את השלום. ההנהגה הפלסטינית כעת אומרת לעמה - שברובו מאמין לה - כי פשרה עִם ישראל היא בלתי מוסרית משום שישראל היא פולש קולוניאלי אשר גזל אדמות פלסטיניות בכוח הזרוע. על פי טענה זו, לישראל אין טענה מוסרית על אף חלק מן הארץ, וכל ויתור יהיה לא ראוי.

ואולם, מדינת ישראל היא צאצא של ממלכות יהודיות ששלטו על חלקי ארץ ישראל במשך מאות שנים בימי קדם. גם לה יש בסיס במסורת לתביעה מוסרית על השטח (בנוסף לתביעה המשפטית מתוקף המנדט של חבר הלאומים). אם הפלסטינים היו מכירים באמת זו, הם היו רואים שפשרה בין שתי הקבוצות, שלכל אחת יש תביעות בעלות תוקף על הארץ, יכולה להוות דרך מכובדת לסיים את הסכסוך, ולא כניעה פחדנית בפני כוחנות.

כדי לערער את הבסיס המוסרי לפשרה עִם ישראל, מכחישה ההנהגה הפלסטינית באופן גורף כל קשר יהודי עתיק יומין אל הארץ. הם טוענים, למשל, כי מעולם לא היה בית מקדש יהודי על הר הבית משם יכול היה ישו לגרש את חלפני הכספים. אך תולדות ההיסטוריה שלהם בעצמה מפריכה טענה זו. בשנת 1929, במדריך להר הבית של המועצה המוסלמית העליונה בירושלים נכתב: "זהות [הר הבית] עם אתר מקדש שלמה הינה מעבר לכל מחלוקת."

ייתכן וארה"ב לא תוכל להשפיע על הרשות הפלסטינית לעצור את ההסתה שהיא נוקטת  אצל מצביעיה ואת חינוך ילדיהם לשנאת ישראל. אך ישנן דרכים בהן ארה"ב יכולה לחשוף ובסופו של דבר אף לעצור שקרים פלסטינים שחותרים נגד השלום; דרכים שאינן דורשות הסכם עם אף גורם.

הכרות עם גישות חדשות אלה תהווה תפנית מדינית בולטת. ישנן דוגמאות רבות לדחיית האמת על-ידי המערב לטובת הפלסטינים ותומכיהם הערבים. לדוגמה, חלק ממדינות המערב הצטרפו לצעד שננקט לאחרונה על ידי אונסק"ו המכחיש כל קשר יהודי עתיק יומין אל ארץ ישראל. ארה"ב מעלימה עין מהשקר הפלסטיני כי מעולם לא היה בית מקדש יהודי על הר הבית.

אם ארה"ב תספר באופן עקבי את האמת על הנוכחות היהודית הקדומה בפלסטינה, ותסרב בפומבי לבלוע את ההכחשות השקריות ונוגדות השלום של הפלסטינים לגבי ההיסטוריה, לא תוכל ההנהגה הפלסטינית להסתיר את האמת מעמה לאורך זמן, או לפחות משכבת המשכילים הרחבה.

במשך יותר מחמישים שנה נקטה ארה"ב מדיניות של הימנעות מאמיתות כואבות או מביכות עבור הערבים. זה לא עבד. אולי זה הזמן לנסות את אסטרטגיית אמירת האמת. העברת שגרירות ארה"ב מתל אביב לירושלים, בהתאם לעמדה ארוכת השנים של הקונגרס, תהווה דרך טובה עבור הנשיא טראמפ להתחיל באסטרטגיית אמירת האמת - כמו גם למלא הבטחת קמפיין הבחירות.

משטרת המנדט האמריקאי

אידיוטים שימושיים: הפגנות קפלן הורגות את החטופים

תגובות

הוספת תגובה חדשה

בתהליך...